Πρόγραμμα Σπουδών

Περίοδοι διδασκαλίας & Κατανομές μαθημάτων.

Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται κατά τις απογευματινές ώρες.

Το κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο διαρκεί 13 πλήρεις εβδομάδες.

Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η ελληνική, ενώ συγκεκριμένα μαθήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών των επισκεπτών καθηγητών μπορεί να γίνονται και στην αγγλική γλώσσα με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής.

Η έναρξη του Π.Μ.Σ γίνεται το χειμερινό εξάμηνο.

Για την απόκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών απαιτούνται 90 πιστωτικές μονάδες (ECTS), οι οποίες αποκτούνται μετά από:

  • Επιτυχή παρακολούθηση και εξέταση σε οκτώ (8) μαθήματα.
  • Εκπόνηση και επιτυχή εξέταση πρωτότυπης Διπλωματικής Εργασίας.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα διδασκαλίας δύο προαιρετικών μαθημάτων υποβάθρου με τίτλο «Εισαγωγή στις Ποσοτικές Μεθόδους» και «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», σε περίπτωση που σημαντικός αριθμός των φοιτητών του τμήματος δεν έχει το απαραίτητο υπόβαθρο στην Οικονομική Επιστήμη. Η παρακολούθηση των μαθημάτων αυτών είναι προαιρετική και τα μαθήματα αυτά δεν λαμβάνουν πιστωτικές μονάδες και δεν προσμετρώνται στην απόκτηση του Δ.Μ.Σ..

Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική. Το ανώτατο όριο απουσιών, άσχετα αν πρόκειται για απουσίες δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες, που δικαιούται ο κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής είναι μέχρι τέσσερις (4) διαλέξεις. Ενώ, εάν ο φοιτητής κάνει πέντε (5) απουσίες ή περισσότερες, τότε θα πρέπει να παρακολουθήσει εκ νέου το μάθημα με την καταβολή των αντίστοιχων διδάκτρων (500€). Στην περίπτωση αυτή υπόκειται στη διαδικασία αξιολόγησης για μία ακόμη φορά. Εάν όμως αποτύχει να περάσει το μάθημα ή κάνει πέντε (5) ή περισσότερες απουσίες τότε διαγράφεται.

Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε τον αναλυτικό κανονισμό σπουδών εδώ


Α) Προπαρασκευαστικά μαθήματα υποβάθρου
Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

Ώρες: 30
ECTS:

Εισαγωγή στην Μικροοικονομική. Θεωρία ζήτησης και προσφοράς, ισορροπία της αγοράς, μορφές αγοράς. Εισαγωγή στην Μακροοικονομική. Βασικά μακροοικονομικά μεγέθη. Το Κευνσιανό Υπόδειγμα συνολικής ζήτησης. Η αγορά χρήματος. Η αγορά εργασίας. Πληθωρισμός και Ανεργία.

Εισαγωγή στις Ποσοτικές Μεθόδους

Ώρες: 30
ECTS:

Το μάθημα θα προσφέρει στους φοιτητές το απαραίτητο υπόβαθρο στα μαθηματικά προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του Π.Μ.Σ.. Πιο συγκεκριμένα, το μάθημα αρχικά θα αναλύσει βασικές έννοιες από την θεωρία πινάκων (πράξεις πινάκων, αντιστροφή πίνακα, υπολογισμός ορίζουσας, οριστικότητα πίνακα κτλ.). Στη συνέχεια, θα περιγράφουν εισαγωγικά στοιχεία από την ανάλυση συναρτήσεων (π.χ. κυρτότητα) και θα μελετηθεί η διαδικασία βελτιστοποίησης συναρτήσεων μίας και πολλών μεταβλητών. Τέλος, θα γίνει αναφορά στην βελτιστοποίηση συναρτήσεων που υπόκεινται σε ισοτικούς περιορισμούς.


Β) Α’ Εξάμηνο Σπουδών (χειμερινή περίοδος)
Ανάλυση Οικονομικών Δεδομένων

Ώρες: 30
ECTS:
7,5

Το μάθημα καλύπτει βασικές αρχές της περιγραφικής στατιστικής, στατιστικές κατανομές, ελέγχους στατιστικών υποθέσεων, το υπόδειγμα μιας μεταβλητής, το διμεταβλητό υπόδειγμα παλινδρόμησης, το πολυμεταβλητό υπόδειγμα παλινδρόμησης, προβλήματα στο υπόδειγμα παλινδρόμησης, και την χρήση ψευδομεταβλητών. Η έμφαση θα δοθεί στην εφαρμογή τεχνικών με την χρήση Η/Υ.

Μακροοικονομικά για Στελέχη

Ώρες: 30
ECTS:
7,5

O σκοπός του μαθήματος «Μακροοικονομική για Στελέχη» είναι να εφοδιάσει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές με εκείνες τις έννοιες και τα εργαλεία της σύγχρονης Μακροοικονομικής Ανάλυσης που είναι απαραίτητα ώστε η εκάστοτε επιχείρηση να παίρνει αποφάσεις αξιολογώντας επαρκώς την κατάσταση του συνολικού περιβάλλοντος της οικονομίας σε εγχώριο επίπεδο, τις επιπτώσεις των κυβερνητικών πολιτικών και το διεθνές περιβάλλον.
Πιο συγκεκριμένα, στο μάθημα θα παρουσιαστούν θέματα όπως οι δείκτες μέτρησης μακροοικονομικών μεγεθών, όπως η ανεργία και ο πληθωρισμός, ο τρόπος λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι προσδιοριστικοί παράγοντες της συνολικής κατανάλωσης και επένδυσης, ο ταυτόχρονος καθορισμός του επιτοκίου και του συνολικού προϊόντος μιας οικονομίας με κρατικές (και μη) παρεμβάσεις, οι παράγοντες που προκαλούν τον πληθωρισμό, η σύνδεση της παραγωγικότητας μιας οικονομίας με την οικονομική μεγέθυνση, η δυνατότητα ή μη των κεντρικών τραπεζών στον ταυτόχρονο έλεγχο πληθωρισμού και ανεργίας, οι παράγοντες που καθορίζουν την αγορά συναλλάγματος, οι αιτίες των διακυμάνσεων-διαταραχών μιας οικονομίας και ο ρόλος ενός μη βιώσιμου δημοσίου χρέους στην οικονομική μεγέθυνση. Η παρουσίαση των αντιπροσωπευτικών προβλημάτων και εφαρμογών θα γίνει με τη χρήση του Excel.

Μικροοικονομικά για Στελέχη

Ώρες: 30
ECTS:
7,5

O σκοπός του μαθήματος «Μικροοικονομικά για Στελέχη» είναι να εφοδιάσει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές με εκείνες τις έννοιες και τα εργαλεία της σύγχρονης Μικροοικονομικής Ανάλυσης που είναι απαραίτητα για τη μελέτη της συμπεριφοράς των βασικών οικονομικών μονάδων (νοικοκυριά και επιχειρήσεις), καθώς και της λειτουργίας της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών. Πιο συγκεκριμένα, στο μάθημα θα παρουσιαστούν θέματα όπως οι λόγοι ύπαρξης των επιχειρήσεων και οι λειτουργίες τους, η διαδικασία και ο τρόπος λήψης αποφάσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σχετικά με τη ζήτηση, την παραγωγή και την προσφορά, το κόστος παραγωγής, την τιμολόγηση, τη δομή της αγοράς και τα αποτελέσματα της εφαρμογής διαφόρων οικονομικών πολιτικών. Η παρουσίαση των βασικών υποδειγμάτων, αντιπροσωπευτικών προβλημάτων και εφαρμογών θα γίνει με τη χρήση του Excel.

Χρηματοπιστωτικές Αγορές και Τραπεζική

Ώρες: 30
ECTS:
7,5

Βασικό άξονα του μαθήματος αποτελούν η μελέτη και η αξιολόγηση του χρήματος ως προσδιοριστικού παράγοντα της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας. Πιο συγκεκριμένα, αναλύεται ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος, της κεντρικής τράπεζας και της νομισματικής πολιτικής στην επίτευξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Ανάλυση επίσης θα γίνει στις αλλαγές που επήλθαν στο ρυθμιστικό πλαίσιο ως αποτέλεσμα της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής κρίσης. Θα δοθεί έμφαση στα κανάλια μετάδοσης νομισματικής πολιτικής, στα προϊόντα σταθερού εισοδήματος και στους παράγωγους τίτλους που χρησιμοποιούνται από τα τραπεζικά ιδρύματα για την αντιστάθμιση του κινδύνου. Τέλος, θα παρουσιαστούν μοντέλα εκτίμησης κινδύνου ρευστότητας και μέγιστης πιθανής ζημίας.


Γ) Β΄Εξάμηνο Σπουδών (εαρινή περίοδος)
Μαθήματα Υποχρεωτικά
Διεθνή Χρηματοοικονομικά

Ώρες: 30
ECTS:
7,5

Σκοπός του μαθήματος είναι η μελέτη και ανάλυση της λειτουργίας του διεθνούς νομισματικού και χρηματοοικονομικού συστήματος. Αρχικά περιλαμβάνει την εισαγωγή σε βασικά εργαλεία, όπως η θεωρία του ισοζυγίου πληρωμών και προσδιορισμός των συναλλαγματικών ισοτιμιών, τα οποία βοηθούν τους φοιτητές να κατανοήσουν τις βασικές αρχές λειτουργίας της διεθνούς νομισματικής και χρηματοοικονομικής θεωρίας. Στη συνέχεια με την χρήση των εργαλείων αυτών περιγράφονται και αναλύονται μια σειρά θεμάτων που αφορούν την αποτελεσματικότητα των συναλλαγματικών αγορών, την μέτρηση και μοντελοποίηση των κινήσεων κεφαλαίου, την κερδοσκοπία, τις συναλλαγματικές κρίσεις, την κρίση χρέους καθώς και θέματα που αφορούν την λειτουργία διεθνών οργανισμών (IMF, EMS) και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οικονομικά του Περιβάλλοντος και των Φυσικών Πόρων

Ώρες: 30
ECTS:
7,5

Σκοπό του μαθήματος αποτελεί η διεύρυνση της κατανόησης και της κριτικής αξιολόγησης των διεπαφών μεταξύ οικονομικής δραστηριότητας και φυσικού περιβάλλοντος τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Το μάθημα στοχεύει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των φοιτητών, μέσα από την εκμάθηση της χρήσης οικονομικών μεθόδων και εργαλείων, για την ανάλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων. Το μάθημα συνδυάζει την θεωρητική ανάλυση, χρησιμοποιώντας οικονομικά υποδείγματα, με την συζήτηση συγκεκριμένων περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως της κλιματικής αλλαγής, της διαχείρισης υδάτινων πόρων, κλπ, προσδιορίζοντας εναλλακτικές πολιτικές αντιμετώπισής τους. Πέρα από την θεωρητική ανάλυση, έμφαση δίνεται στην χρήση ποσοτικών μεθόδων. Σε επίπεδο μακροοικονομίας, θα εξετασθούν οι έννοιες της μεγέθυνσης και της ανάπτυξης έτσι ώστε να προσδιοριστούν οι έννοιες της βιώσιμης ανάπτυξης (sustainable development) και πράσινης μεγέθυνσης (green growth), καθώς επίσης και της σύνδεσης της οικονομίας χαμηλού άνθρακα με τις νέες τεχνολογίες. Στο μικροοικονομικό επίπεδο, θα εξετασθούν οι έννοιες των δημοσίων αγαθών, των κοινόκτητων πόρων και των περιβαλλοντικών εξωτερικοτήτων. Θα προσδιοριστεί η αναγκαιότητα και η έκταση της κυβερνητικής παρέμβασης και θα εξετασθούν τα διάφορα εργαλεία περιβαλλοντικής πολιτικής, όπως των άμεσων ρυθμίσεων, της περιβαλλοντικής φορολόγησης, και των μεταβιβάσιμων αδειών εκπομπής ρύπων. Καθώς κάποια από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής, έχουν παγκόσμιο χαρακτήρα, θα εξετασθεί η διεθνής διάσταση των περιβαλλοντικών προβλημάτων με έμφαση στα προβλήματα που παρουσιάζονται στην διαμόρφωση διεθνών περιβαλλοντικών συμφωνιών και στις πιθανές λύσεις.

Μαθήματα Επιλογής (2 από τα παρακάτω)
Ανάλυση Κόστους – Οφέλους

Ώρες: 30
ECTS:
7,5

Η Ανάλυση Κόστους-Οφέλους (ΑΚΟ) (Cost-Benefit Analysis, CBA) είναι μια μέθοδος εκτίμησης η οποία αναγάγει σε χρηματικούς όρους, το κόστος και τα οφέλη των εναλλακτικών ιδιωτικών επενδύσεων και δημόσιων προγραμμάτων, έργων και πολιτικών. Παρότι η χρήση και σημασία του εργαλείου αυτού είναι προφανής στις αποφάσεις των επιχειρήσεων (δημιουργία επιχειρηματικού σχεδίου), η ΑΚΟ αποτελεί επίσης το κύριο εργαλείο για την παροχή ποσοτικών στοιχείων με σκοπό την τεκμηρίωση των αποφάσεων δημόσιας πολιτικής. Πολλές χώρες χρησιμοποιούν την ΑΚΟ υποχρεωτικά σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις δημόσιας πολιτικής με στόχο να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της δημόσιας πολιτικής. Παρότι η άθροιση όλων των τρεχόντων και μελλοντικών οφελών και κόστους, εκφρασμένα χρηματικά, φαίνεται απλή, υπάρχουν ακανθώδη θεωρητικά, φιλοσοφικά και πρακτικά ζητήματα τα οποία θα συζητήσουμε στο μάθημα. Τέτοια ζητήματα περιλαμβάνουν, ποιών πολιτών τα οφέλη και τις ζημιές θα περιλαμβάνει η ανάλυση, πώς αποτιμώνται χρηματικά αγαθά και υπηρεσίες του φυσικού περιβάλλοντος που δεν έχουν αγοραία τιμή, πώς αποτιμάται η ανθρώπινη ζωή, και πώς αντιμετωπίζονται προβλήματα αβεβαιότητας και κινδύνου. Εν συντομία, αυτό το μάθημα προσφέρει μια ολοκληρωμένη επεξεργασία της μεθοδολογίας ανάλυσης κόστους-οφέλους, με προσοχή στις μικροοικονομικές βάσεις της τεχνικής, καθώς και εφαρμογές που προέρχονται από πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της υγείας, του περιβάλλοντος και γενικότερα των δημόσιων αγαθών.
Ο στόχος είναι να μπορούν οι φοιτητές μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος να μπορούν να διαβάζουν και να κρίνουν μια ανάλυση κόστους-οφέλους, να μπορούν να ενσωματώσουν αποτελέσματα της ανάλυσης κόστους-οφέλους στην χάραξη πολιτικής και να μπορούν να κρίνουν πότε και σε ποιο βαθμό η ανάλυση κόστους-οφέλους είναι καλό εργαλείο στη λήψη αποφάσεων πολιτικής. Το μάθημα αυτό ευελπιστούμε ότι θα συμβάλει στην δημιουργία μιας ευρύτατης ομάδας στελεχών που θα μπορούν να εφαρμόσουν και να κρίνουν ΑΚΟ για τις όλες τις σημαντικές δημόσιες πολιτικές και προγράμματα ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της λήψης αποφάσεων δημόσιας πολιτικής στη χώρα μας.

Ανάλυση Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων

Ώρες: 30
ECTS:
7,5

Σκοπός του μαθήματος Ανάλυση Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων είναι να καλλιεργήσει στους φοιτητές μια ολοκληρωμένη γνώση των θεωρητικών και πρακτικών μεθόδων ανάλυσης των χρηματοοικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων και να τους εισάγει στα σημαντικότερα θέματα χρηματοοικονομικής λογιστικής των επιχειρηματικών μονάδων και της ανάλυσης των λογιστικών τους καταστάσεων, ώστε να αξιοποιούν τις λογιστικές πληροφορίες κατά τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων. Ειδικότερα, στα πλαίσια του μαθήματος περιγράφονται τα κυριότερα είδη χρηματοοικονομικών καταστάσεων, οι βασικές μέθοδοι ανάλυσης τους οι βασικές αρχές και περιορισμοί της ανάλυσης καθώς και οι σημαντικότεροι αποδέκτες των αποτελεσμάτων της ανάλυσης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κατανόηση των διαφόρων αριθμοδεικτών που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της ρευστότητας, της αποδοτικότητας, της κερδοφορίας της κεφαλαιακής διάρθρωσης και αποτίμησης μιας επιχείρησης.
Μια ακόμα σημαντική πτυχή της Ανάλυσης των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων είναι η καταγραφή της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης μιας επιχείρησης με απώτερο σκοπό την διερεύνηση της ικανότητας της επιχείρησης να παράγει κέρδη και να δημιουργεί ταμειακές ροές στο μέλλον, καθώς οι πληροφορίες που περιέχονται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις επιτρέπουν στους διάφορους χρήστες, εσωτερικούς και εξωτερικούς (μέτοχοι, πιστωτές κτλ) να λάβουν ορθολογικές οικονομικές αποφάσεις.

Αξιολόγηση Επενδύσεων και Διαχείριση Χαρτοφυλακίου

Ώρες: 30
ECTS:
7,5

Η διαχρονική αξία του χρήματος, Απλή και σύνθετη Κεφαλαιοποίηση, Ονομαστικό και Πραγματικό επιτόκιο, Σειρές πληρωμών (Ράντες), Κριτήρια αξιολόγησης επενδύσεων, κέρδη και ταμειακές ροές, Χρόνος Επανάκτησης του Κεφαλαίου, Το κριτήριο της Καθαρής Παρούσας Αξίας, Εσωτερικός Συντελεστής Αποδοτικότητας (Internal Rate of Return), Σύγκριση Καθαρής Παρούσας Αξίας και Εσωτερικού Συντελεστή Αποδοτικότητας.

Ειδικά Θέματα Εφαρμοσμένων Οικονομικών 1

Ώρες: 30
ECTS:
7,5

Το μάθημα θα εστιάσει σε εξειδικευμένες έννοιες στα διεθνή οικονομικά και
χρηματοοικονομικά. Ακολουθώντας την γενικότερη φιλοσοφία του Π.Μ.Σ., έμφαση θα δοθεί
σε εμπειρικές εφαρμογές και στην χρήση κατάλληλου λογισμικού όπου αυτό χρειάζεται. Η
αναλυτική περιγραφή της δομής και της ύλης του μαθήματος θα καθορίζεται από τον
εκάστοτε διδάσκοντα στον οποίο θα ανατίθεται το μάθημα.

Ειδικά Θέματα Εφαρμοσμένων Οικονομικών 2

Ώρες: 30
ECTS:
7,5

Το μάθημα θα εστιάσει σε εξειδικευμένες έννοιες στα διεθνή οικονομικά και χρηματοοικονομικά. Ακολουθώντας την γενικότερη φιλοσοφία του Π.Μ.Σ., έμφαση θα δοθεί σε εμπειρικές εφαρμογές και στην χρήση κατάλληλου λογισμικού όπου αυτό χρειάζεται. Η αναλυτική περιγραφή της δομής και της ύλης του μαθήματος θα καθορίζεται από τον εκάστοτε διδάσκοντα στον οποίο θα ανατίθεται το μάθημα.

Μέθοδοι Μηχανική Μάθησης στα Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά

Ώρες: 30
ECTS:
7,5

Αυτό το μάθημα στοχεύει να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με τις δυνατότητες των τεχνικών μηχανικής μάθησης στις κοινωνικές επιστήμες, παρέχοντάς τους τα απαραίτητα εργαλεία για να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τη μηχανική μάθηση στην έρευνα και την ανάλυσή τους. Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει βασικές έννοιες και πρακτικές εφαρμογές των κοινώς χρησιμοποιούμενων αλγορίθμων μηχανικής μάθησης στην πρόσφατη οικονομική βιβλιογραφία. Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν πρακτική εμπειρία με αλγόριθμους όπως Lasso, Ridge, Elastic Net regressions, Random Forests, Gradient Boosting Machine και Neural Networks. Μέχρι το τέλος του μαθήματος, οι συμμετέχοντες θα έχουν βελτιωμένη κατανόηση των δυνατοτήτων της μηχανικής μάθησης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τεχνικές μηχανικής μάθησης τόσο για εξόρυξη δεδομένων όσο και για προβλέψεις.

Μοντελοποίηση και Προβλέψεις Οικονομικών Σειρών

Ώρες: 30
ECTS:
7,5

Στην σύγχρονη εποχή, ένας οικονομικός αναλυτής οφείλει να μπορεί να αναλύσει και να κατανοήσει την δυναμική στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές. Σκοπός του μαθήματος είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές με τις απαραίτητες γνώσεις για την πραγματοποίηση μιας ολοκληρωμένης οικονομετρικής ανάλυσης. Οι διαλέξεις θα καλύψουν θέματα που σχετίζονται με διάφορα μοντέλα χρονοσειρών (μονομεταβλητά και πολυμεταβλητά αυτοπαλίνδρομα μοντέλα, μοντέλα πολλαπλών καταστάσεων κτλ.). Επιπλέον, θα αναλυθούν οικονομετρικές μεθοδολογίες για την εξέταση σχέσεων αιτιότητας κατά Granger μεταξύ οικονομικών/χρηματοοικονομικών μεταβλητών. Επίσης, στα πλαίσια του μαθήματος οι φοιτητές θα εκπαιδευτούν στην πραγματοποίηση προσομοιώσεων Monte Carlo. Τέλος, έμφαση θα δοθεί στην παραγωγή και αξιολόγηση προβλέψεων οικονομικών μεταβλητών που προκύπτουν από οικονομετρικά μοντέλα. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι μέρος των διαλέξεων θα πραγματοποιηθεί σε εργαστήριο υπολογιστών προκειμένου οι φοιτητές να εξοικειωθούν με την χρήση του λογισμικού Eviews.

Οικονομικά της Ενέργειας

Ώρες: 30
ECTS:
7,5

Η ενέργεια είναι ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές της παραγωγικής διαδικασίας ενώ, ταυτόχρονα, οι πηγές της αποτελούν κάποια από τα πιο σημαντικά προϊόντα σε παγκόσμια κλίμακα. Στα πλαίσια του μαθήματος αυτού συζητούνται η ζήτηση και προσφορά στον κλάδο της ενέργειας (κυρίως ο κλάδος της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και των πετρελαιοειδών), οι διαφορετικές μορφές αγοράς και τιμολόγησης, ο κρατικός παρεμβατισμός αλλά και η απορρύθμιση της αγοράς ενέργειας. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και οι συνακόλουθες πολιτικές άμβλυνσης των επιπτώσεων αυτών εξετάζονται αναλυτικά. Βασική θεματική ενότητα του μαθήματος αποτελεί επίσης η οικονομική ανάλυση των βασικών πηγών ενέργειας, η διαχρονικά αποτελεσματική τους εκμετάλλευση, διανομή και χρήση καθώς και οι κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες αυτών. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην δυναμική ανάλυση μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας, καθώς και η μετάβαση των οικονομιών σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παράγωγα και Διαχείριση Κινδύνου

Ώρες: 30
ECTS:
7,5

Ομόλογα: Εισαγωγή & Ορισμοί, Διεθνείς αγορές ομολόγων – Eurobond markets, Αξιολόγηση Πιστοληπτικής Ικανότητας, Διαπραγμάτευση Ομολόγων, Αποδόσεις Ομολόγων, η Καμπύλη των Τρεχόντων & Προθεσμιακών επιτοκίων, Τιμολόγηση Ομολόγων, Τιμολόγηση με μη-σταθερά προεξοφλητικά επιτόκια, Duration. Swaps: Εισαγωγή & Ορισμοί, Ανταλλαγή Επιτοκίων, Arbitrage Επιτοκίων, Συγκριτικό Πλεονέκτημα, Ανταλλαγή Συναλλάγματος, Χρήση swap επιτοκίων & συναλλάγματος, Τραπεζικά swaps: Αποτίμηση ανταλλαγών επιτοκίου & συναλλάγματος. Χρηματιστήρια Παραγώγων: Προϊόντα, Futures & Forwards – Διαπραγμάτευση,  Επενδύσεις, Διαθέσιμα προϊόντα στο Χρηματιστήριο Παραγώγων Αθηνών, Συμβόλαια Δικαιωμάτων Προαίρεσης (Options), Διαπραγμάτευση, Παραδείγματα, Προϊόντα σε συνάλλαγμα, Τιμολόγηση Συμβολαίων Δικαιωμάτων Προαίρεσης. Κερδοσκοπία με τη χρήση χρηματοοικονομικών παραγώγων προϊόντων, Στρατηγικές Κάλυψης Κινδύνου (hedging strategies) με χρήση χρηματοοικονομικών παραγώγων προϊόντων, Arbitrage, Επενδυτικές στρατηγικές με δικαιώματα προαίρεσης, Διαχείριση και μέτρηση κινδύνου με τη μέθοδο Value at Risk.

Χρηματοδότηση επιχειρήσεων

Ώρες: 30
ECTS:
7,5

Το μάθημα καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τους στόχους και τη διακυβέρνηση της επιχείρησης. Ενδεικτικά αναφέρονται: α) πώς υπολογίζονται οι παρούσες αξίες, β) αποτίμηση ομολόγων, γ) η αξία των κοινών μετοχών, δ) καθαρή παρούσα αξία και άλλα επενδυτικά κριτήρια, ε) λήψη επενδυτικών αποφάσεων με τον κανόνα της καθαρής παρούσας αξίας, στ) κίνδυνος, εισαγωγή στις έννοιες του κινδύνου και της απόδοσης, ζ) θεωρία χαρτοφυλακίου και το μοντέλο αποτίμησης κεφαλαιακών στοιχείων (CAPM), η) κίνδυνος και κόστος κεφαλαίου.

Χρηματοδότηση και Επενδύσεις Ακινήτων

Ώρες: 30
ECTS:
7,5

Ο κλάδος των ακινήτων αποτελεί σημαντικό μέρος της οικονομίας. Οι επενδύσεις σε στέγαση χρησιμεύουν ως επενδυτικό και καταναλωτικό αγαθό για τα περισσότερα νοικοκυριά, αλλά και ως αντιστάθμιση έναντι της αστάθειας των χρηματοοικονομικών αγορών. Ο σκοπός αυτού του μαθήματος είναι να δώσει στους φοιτητές μια ευρεία κατανόηση της χρηματοδότησης στέγασης, από τις ατομικές δανειοδοτικές και επενδυτικές αποφάσεις έως τις μακροοικονομικές και τραπεζικές διαδικασίες που διέπουν τις αγορές ακινήτων. Για τη δημιουργία μίας ολοκληρωμένης επισκόπησης της ανάλυσης και των επενδύσεων σε ακίνητα, αυτό το μάθημα εξετάζει τα ακίνητα τόσο από μικροσκοπική όσο και από μακροοικονομική οπτική. Σε μικροεπίπεδο, το μάθημα ασχολείται με τις βασικές εκτιμήσεις που λαμβάνονται από τον μεμονωμένο επενδυτή/οφειλέτη πριν από την ανάληψη μιας επένδυσης σε ακίνητη περιουσία.
Αυτές περιλαμβάνουν την αξιολόγηση κατοικίας, την ανάλυση αγοράς, την αξιολόγηση επενδύσεων και τις επιλογές στεγαστικών δανείων. Σε μακροοικονομικό επίπεδο, το μάθημα ασχολείται με την οικονομική και χρηματοοικονομική δυναμική που διέπει τις αγορές ακινήτων. Αυτά περιλαμβάνουν τον καθορισμό των τιμών των ακινήτων, την κυκλική τους φύση και το σχηματισμό φούσκων στις χρηματοοικονομικές αγορές και τις αγορές κατοικίας, καθώς και διάφορες πολιτικές απαντήσεις για τον μετριασμό των επιπτώσεών τους.


Δ) Γ΄ Εξάμηνο Σπουδών
Εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας

ECTS: 30
Το περιεχόμενο της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας θα πρέπει να αφορά σύγχρονα θέματα της Οικονομικής Επιστήμης και των Χρηματοοικονομικών και να είναι συμβατό με την αποστολή του Π.Μ.Σ.. Ως γλώσσες συγγραφής της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας ορίζονται η ελληνική ή η αγγλική. Η Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία βαθμολογείται από μηδέν (0) έως δέκα (10), με ελάχιστο βαθμό επιτυχίας το πέντε (5). Σε περίπτωση απόρριψης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας, καθορίζεται νέα ημερομηνία αξιολόγησης, τουλάχιστον τρεις (3) μήνες μετά την πρώτη κρίση. Σε περίπτωση δεύτερης απόρριψης ο υποψήφιος διαγράφεται από το Π.Μ.Σ. Όποιος μεταπτυχιακός φοιτητής δεν ολοκληρώσει τη διπλωματική του εργασίας στον προβλεπόμενο χρόνο συν ένα επιπλέον εξάμηνο υποχρεούται να καταβάλει το ποσό των 200€ ανά εξάμηνο καθυστέρησης συγγραφής και παράδοσης της διπλωματικής του εργασίας. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τις οδηγίες εδώ.


Τελευταία Νέα